Het nut van een design system

Geschreven door: Jaap
Gepubliceerd: 25 mei, 2023
3

Wat is een design system?

Een design system is een verzameling van herbruikbare design componenten, richtlijnen en documentatie die gebruikt kunnen worden om consistente en herkenbare producten te bouwen. Het is een centrale plek waar alle ontworpen elementen en richtlijnen kunnen worden gevonden. Daarmee zorg je voor uniformiteit en consistentie in alle merkuitingen. Hier zijn enkele kenmerken van een design system:

  • Een centrale plek waar alle design elementen en richtlijnen kunnen worden gevonden.
  • Herbruikbare design componenten zoals kleur, typografie, iconen, enzovoort.
  • Richtlijnen en documentatie voor het gebruik van deze componenten.
  • Consistentie in alle merkuitingen.
  • Schaalbaarheid en aanpasbaarheid aan de groei van het bedrijf.
  • Toegankelijkheid voor alle teamleden.

Een design system is dus een soort bijbel voor het ontwikkelen van nieuwe producten of uitingen.

Het gebruik van een design system is voor grote merken niet nieuw. Daarmee heeft iedereen dezelfde “waarheid” als het aankomt op het ontwerpen van producten en uitingen. 

Maar ook kleinere bedrijven hebben er voordeel van. Ik zet, in het algemeen, wat voordelen op een rij.

Wat heb je aan design system?

Er kleven meerdere voordelen aan een design system. Je producten en uitingen zijn consistenter, komen efficiënter tot stand en zorgen voor een soepelere samenwerking op meerdere vlakken. Maar het belijngrijkste? Je bespaart er geld mee.

Consistentie

Een design system zorgt voor consistentie in alle merkuitingen. Door het gebruik van dezelfde design elementen in alle projecten, ontstaat er een uniforme uitstraling van het merk, wat bijdraagt aan de herkenbaarheid en betrouwbaarheid van het merk.

Efficiëntie

Een design system kan de efficiëntie van het ontwerpproces verbeteren. Met een design system kunnen ontwerpers snel nieuwe ontwerpen maken zonder steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Dit bespaart tijd en stelt ontwerpers in staat om zich te concentreren op belangrijkere aspecten van het ontwerp, zoals gebruikerservaring en functionaliteit.

Betere samenwerking

Werk je met verschillende afdelingen voor ontwerp en ontwikkeling? Dan kan een design system de samenwerking tussen ontwerpers en ontwikkelaars verbeteren. Het biedt een centrale plek waar alle design elementen en richtlijnen kunnen worden gevonden, wat zorgt voor uniformiteit en consistentie in alle merkuitingen. Dit maakt het gemakkelijker voor ontwerpers en ontwikkelaars om samen te werken aan projecten.

Kostenbesparing

Een design system kan kostenbesparend zijn. Door het gebruik van herbruikbare design elementen en richtlijnen, kunnen ontwerpers en ontwikkelaars sneller en efficiënter werken. Dit bespaart tijd en geld en kan de ontwikkelingskosten van nieuwe producten en diensten verlagen.

Als kleine organisatie zul je een design system minder vaak nodig hebben. Toch loont het om deze in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van externen die direct weten hoe iets er uit moet zien. 

Hoe zet je een design system op?

Een design system vraagt om denkwerk vooraf. Hier gaat tijd en energie in zitten die zich op de langere termijn terugbetaald. Het stelt je ook in staat eenvoudige aanpassingen te doen als dit nodig is. Die aanpassingen komen vervolgens makkelijker tot stand.

Identificeer de belangrijkste elementen:

Identificeer de belangrijkste design elementen die nodig zijn om het doel van het design system te bereiken. Dit kunnen bijvoorbeeld kleuren, typografie, iconen, knoppen, enzovoort zijn.

Maak ontwerpprincipes:

Maak ontwerpprincipes die de basis vormen voor het design system. Dit zijn de regels en richtlijnen die bepalen hoe de verschillende design elementen moeten worden gebruikt.

Gebruik een modulair ontwerp:

Gebruik een modulair ontwerp om het design system schaalbaar en aanpasbaar te maken. Dit betekent dat de verschillende design elementen kunnen worden samengevoegd om nieuwe ontwerpen te maken.

 

Gebruik design tokens:

Gebruik design tokens om de verschillende design elementen te definiëren en te beheren. Dit maakt het gemakkelijker om de design elementen te gebruiken en te wijzigen.

Documenteer het design system:

Documenteer het design system en maak het toegankelijk voor alle teamleden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een stijlgids of een online bibliotheek.

Blijf het design system ontwikkelen:

Een design system is nooit af en moet voortdurend worden ontwikkeld en bijgewerkt. Zorg ervoor dat het design system wordt bijgewerkt met nieuwe inzichten en ontwikkelingen en blijf het gebruiken en verbeteren.

Het starten van een design system kan een uitdagend proces zijn, maar het kan veel voordelen bieden voor bedrijven. Door het definiëren van het doel, identificeren van de belangrijkste elementen, maken van ontwerpprincipes, gebruik van een modulair ontwerp, design tokens, documentatie en voortdurende ontwikkeling, kan een design system helpen om consistentie, efficiëntie, betere samenwerking en kostenbesparing te bereiken.